Maskinskolan

Projektblogg

 

4-24/8

Augusti månad har varit inriktad på förberedelser, organisation, infrastruktur och framtidsplanering.

Under månaden har ett stort antal kontakter tagits med olika folkbildande organisationer för att hitta fungerande

långsiktiga plattformar för hela satsningen. Parallellt har vi diskuterat igenom erfarenheterna av projektets första tio månader och tagit fram en plan med utgångspunkt i de erfarenheter vi gjort. Vi arbetar också med uppbyggnaden med höstens-vinterns-vårens kursprogram, utvecklar en ny pilotutbildning och arbetar för att hitta bättre boendelösningar för kursdeltagare och pedagoger. Kort sagt: det har varit några produktiva veckor där vi samlat erfarenheterna från de första intensiva månaderna och samtidigt tagit ut riktningar för det fortsatta arbete.

 

 

20/6-3/8

Bild tagen när vi plockar ner scenen

Länk till trailer av dokumentären av Elton och Entuela

Vi efterarbetar under en hel vecka. Kör tillbaka saker, dokumenterar, samlar in material, städar. Samtidigt som vi genomför en första utvärdering av plattformen och av hela vårens arbete. Vi återkopplar, tackar, skickar och tar emot hälsningar från när och fjärran.

Men framför allt har vi ett möte med den inre referensgruppen och projektledningsgruppen där vi diskuterar hur vi ska gå vidare till hösten. Vi kommer snabbt fram till att vi ska arbeta vidare med långkursutbildningarna med inriktning på konst, kultur och folkbildning samt att vi ska komplettera detta med fler workshops och undersöka om vi kan skapa en utbildning särskilt inriktad på nyanlända konstnärer, kulturarbetare och folkbildare för att kunna utgöra en plattform i det nya landet.

Vi passar också på att ha några kompletterande projektmöten med bland andra Kultur AF och några folkbildande organisationer innan vi går på en välförtjänt sommarvila väl medvetna om att nya utmaningar väntar oss när vi kommer tillbaka.

Under sommaren har vi tid att smälta och reflektera över de erfarenheter vi gjort under projektets första nio månader. Det skapar perspektiv. I lövskuggor, i fjällandskap och i bergslagsskogar tänker vi vidare.

Samtidigt som Elton och Entuela gör färdigt dokumentären om sommarens plattform

och samtal förs via telefon, skype, mail med samarbetspartners i när och fjärran.

 

 

12-19/6 8 dagar av samtid

Bild tagen under seminariet "Perspektiv på en ny skola"

Bild tagen när Truth Motherfucker gänget får applåder efter föreställningen

 

 

Under åtta dagar samlar vi genom plattformen in alla konstnärliga, kulturella och folkbildningsbaserade processer som vi arbetat med i Kulturreservatet under det senaste året.

Våra deltagare visar den starka föreställningen Truth Motherfucker som bygger på de egna livserfarenheterna för vänner och bekanta, för den lokala communityn men också för nationella och internationella konstnärer tillresta från Stockholm, Dortmund, Évora, Paris, Berlin, Lima, Umeå. I det efterföljande samtalet fördjupas kunskaper och erfarenheter om att växa upp i Sverige på 2010-talet.

Deltagarna i Maskinistutbildningen är på scenen i flera olika föreställningar där de arbetat med yrkesverksamma konstnärer/pedagoger och spelar tillsammans med yrkesverksamma skådespelare och musiker. Föreställningarna gör djupa intryck och innebär både erfarenheten och samtidigt en plattform för framtiden.

Vårt samarbete med Mamadou Sene fördjupas också under festivalen. Mamadou är musiker, sångare, artist och verksam i Sverige sedan 25 år. Tillsammans planerar vi att bygga en kurs som kan utgöra en plattform för nyanlända konstnärer.

Och vi har en fantastisk session om bygget av den nya skolan tillsammans med Sharon Rider, Chris Torch och Gösta Sjöholm. Vi diskuterar innehåll, upplägg och framför allt behovet av att bygga en skola som har en fri position, en möjlighet till improvisation, individuell anpassning för varje deltagare och en processbaserad arbetsform som skapar flexibilitet och möjligheter.

Efter det fortsätter skoldiskussionerna som ett genomgående tema genom plattformen/festivalen. Vi diskuterar workshops med deltagarna på kurserna, vilka intressen de har och samtidigt för vi diskussioner med konstnärer och pedagoger om ett kursprogram för hösten-vintern-våren 2015/2016. Det är otroligt produktivt och stimulerande. Och bådar gott för framtiden.

Så när vi lyckliga och utmattade går till sängs på midsommaraftons kväll kan vi se tillbaka på en plattform som samlat 60-100 personer per dag och som varit fylld av fantastisk kultur, gemensamma lärandeprocesser och utmanande samtal om hur vi kan bygga en ny sorts skola för unga och vuxna som ger plats för alla som är intresserade av att skapa och att bygga sig överlevnadsmöjligheter inom konst, kultur och folkbildning.

25/5-11/6

Bild från föreställningen den 29/5

Bild från buffon föreställning

Arbetet inför plattformen intensifieras. Anmälningar till skoldagen trillar in. Bland annat från lärare på Klockarbergsskolan i Skinnskatteberg som är intresserade av våra arbetsmetoder och att fördjupa sina kunskaper.

 

Samtidigt kommer två tyska konstnärer till Riddarhyttan och håller i en workshop med fyra av våra kursdeltagare. De får arbeta med mindfulness och koncentrationsövningar. Detta kommer sedan att ingå i en föreställning som pågår under åtta timmar.

För deltagarna innebär det en utveckling av konstnärliga färdigheter, scenframställning och en praktisk träning i engelska.

När föreställningen går av stapeln på fredagen den 29:e maj händer något fantastiskt. I byn finns ett stort antal nyanlända från Syrien och Palestina. Så på kvällen dyker det upp ett tjugotal människor i alla åldrar som aktivt deltar i den interaktiva föreställningen. Det blir mycket skratt och allvar, men framför allt blir det ett möte mellan unga blivande konstnärer, yrkesverksamma performanceartister och den lokala community som de nyanlända utgör.

Hela föreställningen filmas av en av kursdeltagarna under handledning av Elton.

Därefter dyker två pedadgoger i skådespeleri upp från Italien: Alfredo Angelici och Francesco Spaziani lär ut en klassisk skådespelartradition: buffon. Det är en form som i stor utsträckning används på gator och torg, arbetsfält för konstnärer och kulturarbetare i alla tider. Förutom teknik förmedlar de också förhållningssätt och metodik för en skådespelare. Det är en fantastisk kurs som resulterar i en föreställning under plattformen/festivalen.

Samma dagar är andra deltagare igång med festivalförberedelser. Bland annat en magnifik flotte som ska användas i en föreställning, det bakas, facebokas, uppdateras, riggas.

Vår lokala tidning - Fagersta Posten - kommer och gör ett stort reportage med Sara, Lo och Järva som är de drivande krafterna bakom hela plattformen/festivalen. De är alla deltagare på Maskinistutbildningen och på ett sätt är festivalproduktionen en form av examensarbete. Tillsammans håller de i programläggning, budget, informationsarbete och koordinering med stöd av handledare/pedagoger.

Här finns en länk till artikeln: http://fagersta-posten.se/kulturnoje/1.3020768-trion-vill-att-alla-ska-kanna-sig-valkomna-till-festivalen

I slutet av perioden får vi besök av kommunledningen i Fagersta och får tillfälle att presentera den långsiktiga skolsatsningen. Det är ett produktivt och inspirerat möte och vi bestämmer att ses igen.

Maskinskoleprojektet 6/5-24/5

Full fart i kulturreservatet

Möte med Ålsta

 

Besök från Ålsta folkhögskola och samtal med alla elever som går våra pilotutbildningar, allt som allt 14 deltagare på heltid. Vi pratar igenom läget för deltagarna. Det praktiska upplägget som vi arbetar med fungerar bra. Istället för att lära sig allt via teori så tillgodogör sig våra deltagare kunskaper genom praktiska arbeten: skriva texter, bygga, laga mat, baka, sätta ljus, prata engelska med besökare och med de egna projekt som varje deltagare väljer att rikta in sig på.

Vi konstaterar att det går bra för deltagarna och att många är på väg ut i arbete under sommaren och hösten.

Samtidigt gör vi informationsarbete kring sommarens stora plattform/festival där vi samlar teater, musik, föreläsningar, dans och där alla kursdeltagare deltar i såväl planeringsarbetet som i olika föreställningar.

Och vi skickar ut inbjudningar till den specifika dag under plattformen som fokuserar på utvecklingen av skolan. Programmet börjar bli klart och vi är glada över att såväl Sharon Rider som Chris Torch från Intercult och Gösta Sjöholm är klara som föreläsare.

Samtidigt trillar det in besökare från när och fjärran: vi får besök från Grafikverkstan i Uttersberg, Ana Zavala dansare från Peru anländer för en internationell produktion och de två asylsökande filmarna Elton och Entuela från Albanien kommer in i arbetet med dokumentationen av festivalen.

På helgerna riggar vi teknik på de olika scenerna där professionella tekniker överför sin kunskap till några av kursdeltagarna.

 

 

 21/2-5/5

Gruppbild

Truth Motherfucker Gruppen

Vart mars och april tog vägen är och förblir ett mysterium.

Utvecklingen av Maskinskolan har pågått i hög hastighet med massor av möten, aktiviteter och tankeverksamhet. Här följer en liten översikt:

Den 10-11/3 hade vi två dagar tillsammans med referensgrupper från den sociala sektorn och från kultursektorn. Vi ägnade den första dagen åt kartläggning av lokala förutsättningar och problemställningar för unga människor som av olika skäl är utsatta i samtiden. Vi diskuterade mycket kring pedagogik och metodik och behovet av att arbeta praktikbaserat med de kurser vi föreställer oss i dagsläget. Vi diskuterade också förutsättningar att undanröja administrativa hinder för deltagande i olika kurser. Vi hade glädjen att också få inblick i tidigare erfarenheter av hur en friare utbildning för unga vuxna fungerat. Dag två var särskilt inriktad på kulturområdet och samlade ett antal aktörer inom olika fält som kom med förslag på kursverksamheter som skulle kunna prövas under projektet. Vi diskuterade också hur kurserna kan bli inklusiva och ge utrymme för alla oavsett förkunskaper. Vidare hade vi en konstruktiv diskussion kring validering, utbildningsform/er och långsiktig finansiering av såväl skolan som deltagarnas studietid. Under båda dagarna deltog Gösta Sjöholm för att fördjupa frågeställningar och samtidigt sammanställa och sammanfatta en rapport över dagarna så att inga erfarenheter går till spillo. Nedan en kort citat från hans rapport:

"Utvecklingsarbetet med Maskinskolan - Bergslagens Kulturhögskola mitt i Kulturreservatet (MBK), har i konkret mening kommit igång. Processen är öppen och framåtriktad. Frågor om målsättning och värdegrund har uppmärksammats. Kursområden har identifierats och är föremål för diskussioner. Arbetet med att i närtid (juni 2015, HT 2015) presentera och genomföra en provkurs har etablerats."

Från den 12/3 fram till dagens datum, har ett stort antal informella möten hållits med aktörer inom olika fält. Vi har parallellt utvärderat utfallet av de första träffarna med vår projektledningsgrupp där deltagarna i vår inre referensgrupp ingår. Eftersom vi söker en ny sorts skola pågår fortlöpande tematiska diskussioner kring konst, kultur, skapande, egenmakt men också kring världsuppfattningar, lärandeprocesser, personliga erfarenheter, genus, intersektionalitet i vår inre referensgrupp samt i de försöksutbildningar vi driver. För närvarande har vi 14 deltagare på heltid.

Nu befinner vi oss i slutplaneringen av vårt första stora seminarium som genomförs under perioden 12-19/6 parallellt med vår festival. Huvuddagen för skoldiskussioner kommer att vara den 15/6 då vi kommer att diskutera lärande, vetande, pedagogik och samtid under en hel dag. Men vi kommer också att integrera lärandetemat under hela programmet och använda festivalen som en plattform för att skapa gränsöverskridande samarbeten. Genom att samlas kring ett levande kulturprogram kan vi också använda föreställningar och föreläsningar som konkreta utgångspunkter för en konstruktiv diskussion. Målsättningen är att samla så många som möjligt från projektets olika referensgrupper under dessa dagar och att skapa ett försökskursprogram som kan genomföras under 2015/2016.

 

 

9/2-20/2

Just nu bjuder vi in aktörer från såväl den sociala sektorn, som folkbildningen, forskningen och kulturvärlden. Intresset är stort och de som inte har möjlighet att komma på våra första träffar 10-11/3 har bett att bli uppdaterade efter mötet. Samtidigt pågår hela tiden diskussioner i projektledningsgruppen och i mindre möten kring den pedagogiska modellen, kring organisationsstruktur och hur vi kan fördjupa och förstärka möjligheten till ett brett deltagande i skolutvecklingen. Vi söker de som drivs av ett starkt intresse och engagemang och vi känner att vi får ett starkt gensvar. Vi har blivit en stark, drivande projektledningsgrupp fylld av livliga diskussioner både internt och externt.

Vi har pedagoger och föreläsare som fortlöpande kommer in i verksamheten och deltar med kunskap och erfarenheter. Vi jobbar direkt tillsammans med olika processer så att idén om praktik hela tiden genomsyrar projektet. Bland annat har vi haft författaren Johan Jönson på besök hos oss och med honom diskuterat utanförskap, gränser för delaktighet och förankring i det lokala.

Så det är full fart. Parallellt med inbjudningarna till referensgruppsmöten i mars bjuder vi redan in till vårt första stora seminarium den 15/6 under vår stora kulturfestival i Kulturreservatet. Då kommer vi att samla föreläsare och aktörer från alla olika fält för en gemensam genomlysning kring kunskapsbegrepp, kultur och pedagogik. Ta gärna kontakt med oss om ni finner projektet intressant. Vi ser fram emot dialog, impulser och förslag! Mina kontaktuppgifter finns här på sidan! Vänliga hälsningar Anders Olsson, projektledare

 

 

Projektrapport 2 16/1-7/2

 

 

Under perioden har vi fortsatt ett eget internt organisationsutvecklingsarbete där vi hittar sätt att effektivisera arbetsorganisationen.

Vi har fått förutsättningar att starta en kurs med unga och äldre i utanförskap genom samarbete med Ålsta Folkhögskola och Arbetsförmedlingen. Vår målsättning är att kursen ska inrymma deltagare från många av de olika världar som finns här i vårt område. Målsättningen är att deltagarna arbetar med sina egna livsberättelser och möter de unga människor som redan idag går på Maskinistutbildningen. Förhoppningsvis kommer några av dessa deltagare att bli aktiva i programarbetet med sommarens festival och dessutom fortsätta hos oss under hösten. Kursen ska börja den 2/3 så det är full fart med att rekrytera.

Under perioden har vi också arbetat med att få iordning en del av infrastrukturen i lokalerna. Det är en utmaning att klara alla delar av en kulturellt baserad verksamhet vad gäller ljud, ljus, video, scenbyggen och dessutom mat, café och inte minst snöröjning när man som vi ligger bortom Allmän Väg.

Maskinistutbildningen som är vår långa utbildning är i full gång med 12 deltagare. Fyra av kursdeltagarna är djupt indragna i utvecklingen av Maskinskolan och deltar i planerings- och diskussionmöten. Till referensgruppsmötena bjuder de in de som de anser viktiga för skolans utveckling.

Idén att koppla in en social koordinator som vi har i projektet har visat sig vara en bra idé. Behovet att ha någon att prata med i en ensam tid, är överväldigande.

Vi har också fått klart med Gösta Sjöholm, religionshistoriker vid Uppsala Universitet. Gösta kommer att vara med för att skriva och reflektera vid referensgruppsträffarna. På så sätt har vi fått in ett yttre öga på vad som sker i processen. Det känns mycket bra.

Vi har satt fart på ett stort, ungdomsdrivet arrangemang, Motståndsfesten med Reclaim your voice. Programmet kommer att gå av stapeln 11-19/6 och vara en blandning av konserter, föreläsningar, debatter, sol och bad, utställningar, filmer. Programmet komemr att ha flera centrala teman: främlingsfientlighet, jämställdhet, minoritetskulturer, klimat, urfolk och med kunskap som en genomgående tråd. I programmet kommer vi också att ha en dag helt dedikerad till utvecklingen av Maskinskolan – ett symposium med samtal, föreläsningar, workshop, debatt och kulturprogram.

Vi har kommit överens om att programmet ska ge mycket utrymme för eget skapande för alla som deltar och att programmet ska vara generationsöverskridande. De fyra kursdeltagare som är mest indragna i utvecklingen av Maskinskolan är alla centrala i utvecklingen av programmet och hela upplägget.

 

Vi har tillsammans med ABF Västra Västmanland hittat en bra lösning för att kunna arbeta med studiecirklar och kulturarrangemang. Här finns det möjlighet att jobba med lokala folkbildningsprocesser och en programverksamhet som kan locka fler unga människor att komma in som deltagare och aktiva utvecklare av skolan.

 

Vi har satt de två första referensgruppsträffarna till den 10/3 och 11/3. Det första mötet genomförs med inriktning på hur de sociala aktörerna kan vara med och skapa förutsättningar för en skola med kulturell inriktning för dem som inte har.

Den andra dagen är möte med konstnärer och forskare om vilka behov vi har för att skapa vår egen skola. Hur ska den byggas och vad ska den innehålla. Från vår sida ser vi som viktiga aspekter att kulturen verkligen utgör centrum så att inte samhällets behov styr bort från rätten till det egna skapandet. Vi ser det också som centralt att bygga samarbeten i olika former av subkulturer, kulturella och geografiska. Och vi ser det som angeläget att konstnärer och kulturarbetare som är verksamma på olika former av frilansbasis – det fria kulturlivet – är våra centrala samarbetspartners på kulturområdet. Deras erfarenhet av att överleva på sina drömmar och sina egna idéer är centrala för utvecklingen av Maskinskolan.

 

Nu går vi in i produktionsläge. Vi har startat inbjudningsarbetet till de första referensgruppsträffarna och vi ser med spänning fram emot de kommande veckorna för att se vilka som vill vara med och skapa en ny skola tillsammans med oss.

 

Maskinskolan – en skola av och för de som inte har

 

Perioden 29/10 – 14/1 2015

Nu har vi inlett vårt arbete med att skapa en ny skola – Maskinskolan – som sätter konsten, kulturen och det livslånga lärandet i centrum. Målsättningen är att under tre års tid arbeta fram en skolform som ger deltagarna den kunskap de behöver för att kunna leva som skapande människor. Vi söker en skola som ger alla en chans att delta oavsett sociala förutsättningar eller förförståelser.

För att kunna skapa en ny skola som vi bygger tillsammans med andra, har vi börjat projektet med några grundläggande frågeställningar. Dem har vi diskuterat framför allt tillsammans med projektets inre referensgrupp under en serie samtal. Vi har också tagit in tre av referensgruppen in i projektledningen där vi arbetar tillsammans.

Våra utgångspunkter har varit följande:

Vad är kunskap? Vad är relevanta frågor för en ny tid?

Vilka historiska erfarenheter har vi själva från vår skoltid?

Vilka vill vi bjuda in att bygga skolan tillsammans med oss?

På vilka sätt ska vi arbeta för att skapa deltagande och ansvar?

Kring dessa frågeställningar har vi inlett resan mot Maskinskolan. Vi har försökt att inte fastna i våra invanda föreställningar om lärande och skolgång, utan istället försökt utgå från faktiska behov hos deltagarna. Dessutom har vi försökt göra en form av omvärldsanalys som både kopplar mot historiska erfarenheter och också orientera oss i den oroliga samtid och med de oklara framtidsperspektiv som omger oss. Som ett resultat av denna första omvärldsorientering har vi tagit oss till en situation där vi nu under våren bjuder in befintliga och nya samarbetspartners till en serie samråd om skolans utveckling.

Om du som läser detta tycker att denna process verkar intressant så är du varmt välkommen att ta kontakt med oss.

Vänliga hälsningar

Anders Olsson, projektledare Maskinskolan

anders@teatermaskinen.com

0222-10077, 070-6811481